10 namirnica koje smanjuju stres - Reci zbogom stresu

Updated: Dec 10, 2020

Kad si pod stresom, hrana na koju misliš najvjerojatnije je tradicionalna comfort hrana - veliki obroci, Fast food, masna hrana, slatkiši i alkohol. Suočimo se s činjenicom - svi smo barem jednom u životu utjehu tražili u ukusnoj hrani ili čaši vina, jer smo bili pod stresom ili uznemireni zbog nečega. Međutim, to svakako nije dobro, a ni trajno rješenje.

Kada se okrenemo nezdravoj hrani, možemo se samo privremeno osjećati bolje, ali dugoročno ćemo se osjećati sve lošije. Kada naše tijelo ne dobije potrebne hranjive tvari, počnemo se osjećati manje energično, umorno, manje smo koncentrirani i usredotočni. A sve to može dovesti do još većeg stresa...


HRANA ZA BORBU PROTIV STRESA


Ako se posljednje vrijeme osjećaš pod stresom više nego inače, važno je znati koje namirnice je najbolje odabrati, a koje bi bilo dobro izbjegavati kada se borimo protiv stresa, i koje će nam pomoći da se riješimo osjećaja tjeskobe. Najbolji način borbe protiv stresa je zdrava i uravnotežena prehrana koja uključuje umjerenu količinu svake od različitih skupina hrane (makronutrijenata).


Hrana koja uključuje cjelovite žitarice, lisnato povrće i bjelančevine kao osnovne prehrambene namirnice najbolji je način da osiguramo našem tijelu optimalne količine hranjivih sastojaka za borbu protiv tjelesnih i mentalnih poteškoća. Kad je riječ o izboru namirnica koje ćemo spomenuti, one imaju niz sjajnih svojstava koja pomažu tijelu u borbi protiv stresa. Odabir ove hrane može dugoročno pomoći u smirivanju uma, a ne samo poslužiti kao privremena utjeha.


Neke od najboljih namirnica za borbu protiv stresa:


Avokado - Avokado je kremasto voće koje se može jesti na različite načine: slatko ili slano, sirovo, u salatama, u preljevima i umacima ili u smoothijima. Ovo voće bogato je hranjivim tvarima za jačanje otpornosti tijela na stres, zahvaljujući visokom sadržaju glutationa koji blokira crijevnu apsorpciju određenih masti koje uzrokuju oksidativna oštećenja. Avokado također sadrži više vitamina E, folata i beta karotena od bilo kojeg drugog voća, što pojačava njegova svojstva za smanjenje stresa. Međutim, budi oprezna s količinama kada jedeš avokado, jer sadrži veliki udio masnoća.