top of page

Savladaj strah i pobijedi

Kakav god cilj da si postaviš i želiš uspjeti, prvo moraš vjerovati u sebe, nakon toga provesti postavljen plan. Da bi dobila stav i samopouzdanje - oslobodi se od strahova! Strah nas blokira u mnogo toga u životu - nepotrebni osjećaj. Slažeš se? :)


KAKO SE OSLOBODITI OD STRAHA?

Uspješni ljudi ne samo da se se bore sa strahovima i oslobađaju se istih nego svoj strah koriste kao pokretač uspjeha. Možda ti to zvuči čudno, ali kad uđem dublje u temu, shvatiti ćeš i zašto.


Strah je emocija i potiče dodatno lučenje adrenalina u krvotok. Naše tijelo u tom trenutku aktivira mehanizam "BORBA ili BIJEG" kako bi se zaštitilo i pripremilo za akciju.


Primjerice u sportu i drugim natjecateljskim situacijama skok adrenalina nije izazvan zbog straha od neke opasnosti, već je to miks isčekivanja i uzbuđenja. Sportaši svaki dan uče o tome kako savladati i pozitivno upravljati navedenim emocijama, te kako ih iskoristili za povećanje svoje učinkovitosti.


KAKO ISKORISTITI STRAH U SVOJU KORIST

Nije tako teško izboriti se sa svojim strahom koliko na prvi mah imamo osjećaj. I svakoga dana ima situacija i stvari koje bi možda htjele učiniti, ali ih ne uradimo jer se previše bojimo da nećemo uspjeti.


Promjena načina života, pogotovo kad se radi o promjeni navika zbog smanjenja tjelesne težine i brige o zdravlju, izazivaju u nama osjećaj tjeskobe i straha. To može značiti da se bojimo neuspjeha ili se bojimo nepoznatoga te nas to može zaustaviti u namjeri da isprobamo nešto novo.


U nastavku ti donosim tri jednostavna savjeta kako pobijediti strah i savladati negativne emocije i na taj način postići uspjeh.


1. PROCIJENI STRAH OBJEKTIVNO