top of page

10 koraka do samopouzdanja u svome tijelu 💌

Updated: Apr 13, 2022

Samopouzdanje je bez dimenzija, bez vremena, bez boje, ali definitivno sretno i nasmijano. Zdravo tijelo nema idealan izgled. Ali zato ima pozitivan stav! 😊


Možeš imati tijelo na kojem ti zavidi svaka žena na svijetu, ali sestro slatka, ako ga mrziš, jesi li zadovoljna i zdrava? Bez obzira da li si o tome već razmišljala ili ne, negativna slika o svome tijelu može utjecati na zdravlje.


Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje kao "potpunu tjelesnu, mentalnu i socijalnu dobrobit". Nigdje se ne spominje određeni "izgled" ili "oblik tijela".


Poboljšaj svoje samopouzdanje, zdravlje i sreću stvaranjem pozitivne slike o sebi i svome tijelu tako što ćeš staviti u praksu 10 jednostavnih aktivnosti koje sam danas pripremila za tebe. 💌

💕 Što je slika o sebi?


NEDC sliku o sebi promatra kao:


Perceptivna slika tijela - Kako vidiš svoje tijelo

Želim ti više od svega da vidiš lijepu, nasmijanu, snažnu nepobjedivu ženu svaki puta kada se pogledaš u ogledalo - ženu koja nije zaslijepljena prividnim "nesavršenostima".


Kako vidiš svoje tijelo?


Afektivna slika tijela - Što osjećaš prema svom tijelu

Tvoje je tijelo nevjerojatno! Zaslužuje osjećaj iskrene zahvalnosti i dubokog uvažavanja.


Što osjećaš prema svom tijelu?


Kognitivna slika tijela - Što misliš o svom tijelu

Draga damo, tvoje tijelo je jako, sposobno i vrijedno. Zaista je!


Što vjeruješ o svome tijelu?


Bihevioralna slika tijela - Kako se ponašaš kao rezultat slike o tijelu


Da li paziš, čuvaš i tretiraš svoje tijelo zdravom hranom, redovnim tjelesnim aktivnostima i kvalitetnim snom?


💕 Pozitivna slika tijela


Kao što vidiš, samopouzdanje i slika tijela nema veze s okolinom, nego samo s time kako sama sebe doživljavaš. Pozitivna slika o tijelu zahtijeva samopoštovanje, pozitivan stav i emocionalnu stabilnost.

  • Samopoštovanje je proizvod onoga kako se osjećaš i cijeniš kao cijelo biće. Jesi li svijesna svoje neizmjerne vrijednosti?

  • Pozitivan stav nije otvoreni optimizam. Umjesto toga uzmi u obzir i prihvati svoja ograničenja, kao i svoje snage. Dušo, nisi savršena. Ali znaš što? To je u redu! Ogromna snaga leži u tvojim slabostima.

  • Emocionalna stabilnost odnosi se na sposobnost oslanjanja na vlastite osjećaje i misli unatoč negativnostima i kritikama drugih. Taylor Swift najbolje nas je naučila da "Haters gonna hate hate hate hate hate". Sposobnost da napravimo "Shake it of" je emocionalna stabilnost!

Fit Boss team potiče žene da preuzmu kontrolu nad svojim životom. Fit Boss je žena koja ne trpi s****a, poduzma akciju, napravi sve što je potrebno, bez kompromisa, žena koja cijeni svoj integritet, samopoštovanje i samopouzdanje i ne mijenja se zbog nikoga i ničega, već jednostavno nastoji biti najbolja moguća verzija sebe.

💕 Aktivnosti za rast samopouzdanja


a) Prakticiraj samo-osjećanje


Guuurlll, znam te! Slatka si, puna ljubavi, strpljiva, oslonac i napravila bi sve za druge ljude... osim za sebe.


Novo istraživanje pokazuje da prakticiranje samo-osjećanja - suosjećanja prema samoj sebi baš kao što bi bilo prema bilo kojoj drugoj osobi - može dovesti do prihvaćanja tijela i zdrave slike o svome tijelu unatoč negativnim društvenim nametanjima da trebaš izgledati na određeni način.


1. Gledaj na sebe kao na cijelu potpunu osobu. Kad se vidiš u ogledalu ili na slikama, izdvajaš li određene dijelove tijela? Ti si cijelo biće!


2. S pažnjom zapiši svoje osjećaje, izrazi bol u odnosu na sliku o svome tijelu. Zatim kaži sama sebi pažljivo i s ljubavi "nesavršenosti su dio ljudskog iskustva".



b) Prakticiraj pažljivost


Znam da si zauzeta, ali da li odvojiš vrijeme da bi svijesno primjetila prizore i mirise oko sebe? Jesi li svjesna senzacije svog tijela?


Istraživanja sugeriraju da redovito prakticiranje pažnje može povećati osjećaj smirenosti, zadovoljstva i pozitivne slike o svome tijelu.


3. Diši s namjerom, posebno kada se suočavaš s jakim osjećajima i stresom. Udah - izdah. Sve je okej!


4. U svakom trenutku dobro obrati pažnju na svoja osjetila. Koliko često se prizori, zvukovi i mirisi provlače kroz tvoju svjesnost? Tvoje veličanstveno tijelo spremno je upiti i iskusiti život i sve što se događa oko tebe.


5. Moraš znati da te tvoje misli i osjećaji ne definiraju. Dolaze i odlaze. Neka te negativni dojmovi samo prođu, umjesto da im dopustiš da prodru u tebe i da te izbace iz takta.


c) Prakticiraj zahvalnost


Reci mi zvuči li ti ovo poznato? "Nisam dovoljno mršava, nisam dovoljno preplanula, nisam dovoljno lijepa..." popis se nastavlja i nastavlja, jesam li u pravu? Sve se svodi na: "Nisam dovoljna." Odličan citat Melody Beattie:


“Zahvalnost otključava puninu života. Pretvara ono što imamo u dovoljno i više od toga. "

Zahvalnost pretvara tvoje tijelo u dovoljno, i više! Istraživanja pokazuju da praticiranje zahvalnosti može poboljšati prihvaćanje sebe i svoga tijela.


6. Napiši i svakodnevno čitaj top deset stvari koje ti se sviđaju kod same - iskoristi ono što voliš na sebi! To mogu biti jednostavne stvari kao kucanje tvoga srca i tvoje oči koje ti omogućuju da vidiš. Drži popis u blizini. Ponovno ga čitaj. Dodaj i proširi popis. Gledaj kako raste tvoja pozitiva!


7. Napiši pismo dijelu tijela s kojim se boriš. Budi otvorena i iskrena. "Draga bedra, nije me briga za vaš celulit." Zatim se okreni i reci tom dijelu tijela koliko si zahvalna za ono što čini za tebe: "Ali, hvala što mi svakodnevno pomažete da stojim ponosno."


d) Izađi u prirodu


Fascinantna istraživanja pokazuju da boravak u prirodi ili čak gledanje prirode na fotografijama može utjecati na pozitivnu sliku o sebi.


8. Zasadi vrt. Osjeti toplinu sunca i uživaj u divnim prizorima i mirisima vrta.


9. Provedi vikend na off. Uroni u prirodu i kreni na kampiranje - bez telefona! Odmori se od svih pritisaka života i društvenih mreža.


10. Kreni pješačiti. Doslovno, hahaha. Povedi prijateljicu i nastavi sa svakodnevnim tjelesnim aktivnostima.


💕 U zaključku


Draga djevojko, molim te da se oduševiš svojim tijelom i svojim jedinstvenim oblicima. Oduševi se svojim postojanjem, senzualnosti, sposobnostima bez obzira na tuđe odobravanje ili neodobravanje. Tvoje nevjerojatno dizajnirano tijelo - sposobno vidjeti, čuti, mirisati, okusiti, dodirnuti, pomicati, misliti, osjećati, voljeti - stvoreno je za tebe.


Kada prihvatiš sebe i svoje tijelo - biti će neizbježno da ga maziš, paziš, čuvaš i misliš kako možeš poboljšati svoje zdravlje i dobar osjećaj!



Za još ohrabrenja i inspiracije pridruži nam se u Facebook grupi - Be Fit Boss 🎀


BUDI FIT & NEPOBJEDIVA! 💋





690 views

Recent Posts

See All
fit queen

IZAZOV: Prijavi se u Fit Queen

i započni svoju transformaciju!

d0539082-188a-49d2-b34f-e5654817fa32.png

KVIZ: Koja je tvoja kritična točka?

5_SAVJETA za online biznis .pdf (1).png

BESPLATNO: 5 savjeta kako započeti online posao od kuće

Related Products

bottom of page