top of page

Sve o magneziju

Magnezij je jedan od najvažnijih makronutrijenta i vrlo je bitan za razne procese u tijelu. Ako često osjetiš grčeve ili tremor u mišićima možda ti fali magnezija u tijelu. Smatra se vrlo blagotvornim na živčani i mišićni sustav

Kako prepoznati i nedovoljan unos magnezija?

Očituje se u simptomima kao što su mišićna napetost, osjetljivost, slabost, umor, grčevi, glavobolje, vrtoglavice, tvrda stolica.

Magnezij je potreban za strukturu kosti i zubi, proteina, sudjeluje u proizvodnji energije, ima zaštitnu funkcija srčanog mišića, također ima važnu ulogu u detoksu organizma.


Bogati izvori magnezija


Najbogatiji izvor magnezija prvenstveno su cjelovite žitarice, kao što su zob, pšenica, ječam ili riža. Slijede ih mahunarke, poput soje, graha, slanutka, leće i graška, te sjemenke i orašasti plodovi. Špinat i rajčica najistaknutiji su izvori magnezija iz skupine povrća, dok se datulje, grožđice i suhe šljive ističu u skupini voća. Isto tako, riba je dobar izvor magnezija, posebice tuna i list.


Danas je preporuka za odrasle osobe 300-400 mg magnezija dnevno. Uobičajenom prehranom dnevno se unese 180-300 mg magnezija, od čega se samo 1/3 apsorbira u organizmu.

Da zaključimo, današnja brza prehrana, smrznuta hrana, hrana bogata bijelim šećerom i bijelim brašnom smanjuje razinu magnezija u tijelu pa je dobro jesti što više hrane koja sadrži magnezij i po potrebi unositi magnezij kao dodatak prehrani, i svakako se savjetovati sa svojim liječnikom.

Nadam se da ste naučili nešto korisno :)

 

294 views

Recent Posts

See All
fit queen

IZAZOV: Prijavi se u Fit Queen

i započni svoju transformaciju!

d0539082-188a-49d2-b34f-e5654817fa32.png

KVIZ: Koja je tvoja kritična točka?

5_SAVJETA za online biznis .pdf (1).png

BESPLATNO: 5 savjeta kako započeti online posao od kuće

Related Products

bottom of page