top of page

4 razloga zašto jesti sezonske namirnice + što je sada u sezoni

Osim zdravstvenih blagodati koje možete steći jedući hranu u sezoni, sezonska hrana obično ima bolji okus. Osim toga, hrana koja se proizvodi u sezoni bolja je za okoliš i lakša za vaš novčanik

1. Bolje je za vaše zdravlje. Hrana koja se uzgaja i konzumira tijekom odgovarajuće sezone je nutritivno bogatija.

U studiji kojom se prati sadržaj vitamina C u brokuli utvrđeno je da brokula uzgojena tijekom vrhunca sezone (u jeseni) ima veći sadržaj vitamina C od brokule uzgojene tijekom proljeća.


2. Ukusnija je. Jeste li ikad primijetili da rajčica uzgajana u ljetnom vrtu vašeg susjeda ima puno slađi okus od one koju kupujete u supermarketu? Masovno proizvedeni proizvodi namijenjeni udovoljavanju globalnoj potražnji potrošača uglavnom imaju neutralan okus.

Cilj velikih komercijalnih farmi je proizvesti veliku količinu "proizvoda" kako bi se zadovoljila velika potražnja. Nažalost, količina i izgled nadjačavaju okus. Selektivni uzgoj favorizira jednoliko sazrijevanje i rok trajanja nad okusom, što dovodi do sjajnih rajčica i neukusnih jagoda.

3. Bolje je za okoliš. Posjet lokalnoj tržnici može biti sjajan način da otkriješ što je u sezoni u vašoj blizini. Kombinacija sezonskog i lokalnog je svakako bolja za okoliš.

Razmislite o tome: koliko je putovala kruška ili patlidžan koji ste kupili u lokalnoj trgovini, prije nego što je smještena na policama? Je li stiglo od vašeg lokalnog poljoprivrednika, da li je prošlo cijelu zemlju ili je stiglo avionom? Svakako uzmite u obzir da kupujete namirnice od lokalnih proizvođača. To je dobar način da jedete sezonske namirnice, a i podupirete lokalno gospodarstvo.

4. Jeftinije je. Kad je voće ili povrće u sezoni, ima ga u izobilju i ne iznenađuje, dostupno je po nižoj cijeni. Primjerice, ljeti je sezona bobica, pa su zato jagode i ostalo bobičasto voće tijekom ljeta jeftinije.

U međuvremenu, ako ste željni grejpa u srpnju, vjerojatno ćete platiti dvostruko više nego u prosincu. Zašto? Grejp je sezona tijekom zime, pa je ponuda veća, što smanjuje cijenu. Moj prvi savjet za uštedu novca na zdravoj hrani je kupnja proizvoda u sezoni i svakako je boljeg okusa.

Pa, što je sada u sezoni? Jeste li spremni početi jesti sezonsko, ali niste sigurni odakle početi? Ispod su kratki popisi hrane za jesen i zimu.


Jesen Jabuke Cikla Paprika Brokula Mrkva Zelena salata Bundeva Mandarina Limun Kesten Kupus

Zima Prokulica Kupus Poriluk Naranče Nar Blitva Repa Tikva

Javite ako vam je članak bio koristan :)

 

118 views

Recent Posts

See All
fit queen

IZAZOV: Prijavi se u Fit Queen

i započni svoju transformaciju!

d0539082-188a-49d2-b34f-e5654817fa32.png

KVIZ: Koja je tvoja kritična točka?

5_SAVJETA za online biznis .pdf (1).png

BESPLATNO: 5 savjeta kako započeti online posao od kuće

Related Products

bottom of page