top of page

5 načina kako smanjiti kalorije (1.dio)

Updated: Dec 10, 2020

Piše: Elen Lukež

KALORIJE? Kada čujemo tu riječ odmah povezujemo sa nečim loši, ali kalorije su zapravo jedinica energetske vrijednosti hrane. Preciznije, kalorije označavaju energiju oslobođenu iz hrane tijekom procesa razgradnje, tj. probave.


Isto tako važno je znati da svaka kalorija nije ista, Kalorije iz kolača i kalorije iz pečene piletine i fine salate - potpuno različito djeluju na naše tijelo.


Donosim ti nekoliko jednostavnih načina za smanjenje unosa NEPOTREBNIH kalorija u danu:

  1. Smanji korištenje raznih umaka. Dodavanje majoneze ili kečapa povećava kalorijsku vrijednost više nego što mislimo. Jedna žlica majoneze dodaje 60+ kalorija obroku. Bolje varijante umaka su senf i hren.

  2. Nemoj piti prazne kalorije. Često ne brojimo kalorije koje popijemo kroz kavu, sokove, alkohol. Pola litre Coca -Cole ima 200 kalorija i sadrži 44 grama šećera. Radije biraj vodu, vodu s ocijeđenim limunom ili čaj bez šećera.

  3. Ne dodaj šećer u kavu ili čaj. Kava i čaj su nam prihvatljivi i imaju malo kalorija, ali čim dodajemo šećer, situacija se mijenja. Jedna žličica šećera dodaje 20tak kalorija. U danu se mome desiti da popijemo više kava i tu se kalorije skupljaju. Zdravi zaslađivač koji možete koristiti je stevija.

  4. Kuhaj hranu kod kuće. Kada kupimo gotovu hranu, teško je saznati što se točno nalazi unutra, od skrivenih masti i šećera do aditiva. Pripremom hrane kod kuće imamo veću kontrolu nad unesenim kalorijama.

  5. Ne drži “junk food” doma. Kada držiš brzu hranu u smočnici i imaš laki dohvat do nje, veća je vjerojatnost da ćeš posegnuti za njom nego da ne držiš grickalice kod kuće. Često osobe pod stresom ili dosadom pojedu nezdrave grickalice i zato je najbolji način ne ih držati u kući. Zdravije grickalice koje doma možemo imati su homemade kokice, bademi i tamna čokolada.

Nadam se da su ovi jednostavni savjeti bili zanimljivi i javi kad isprobaš. Sljedeći tjedan vas očekuje nastavak! 😊

414 views

Comments


fit queen

IZAZOV: Prijavi se u Fit Queen

i započni svoju transformaciju!

d0539082-188a-49d2-b34f-e5654817fa32.png

KVIZ: Koja je tvoja kritična točka?

5_SAVJETA za online biznis .pdf (1).png

BESPLATNO: 5 savjeta kako započeti online posao od kuće

Related Products

bottom of page