Zašto vam vježbanje ne daje željene rezultate? + Video

Piše: Ivana Belan


Vaši pokušaji da trajno kontrolirate težinu ili postignete određenu formu ne uspijevaju iako se trudite vježbati?

PRISTUPATE LI VJEŽBANJU POGREŠNO?

Osvrnuti ću se na 2 problema.


1. Kretanje sa treninzima zato da bi izgubili kilograme, a bez prethodnih korekcija u prehrani da bi se tijelu osigurala snaga i energija za početak vježbanja.


2. Vježbanje bez regeneracije nakon treninga koja bi osigurala mišićima da se adekvatno obnove i oblikuju.


ZAŠTO NIJE MUDRO POČETI VJEŽBATI AKO NEMATE PRAVILNU PREHRANU?


Ljudi s kojima komuniciram na dnevnoj bazi često kreću vježbati iz pogrešnog razloga, da bi smršavili. Imaju višak kilograma, nepravilne prehrambene navike, ne jedu 5 izbalansiranih obroka dnevno, ne piju dovoljno vode, nemaju energiju, često im je slab imunitet i onda se još idu dodatno iscrpljivati kroz zahtjevne treninge.


Često dodatno pogoršavaju situaciju kretanjem na neku od dijeta u sklopu koje smanjuju unos hrane i sam time i unos hranjivih tvari i tijelo dovode u još veću neravnotežu.

To dugoročno ne funkcionira. Mogu to raditi nekoliko tjedana, a onda zbog upala mišića i iscrpljenosti pogrešno zaključuju da “nije to za njih” i odustaju. Čak se zna desiti i da dobiju nekoliko kilograma jer im se sa početkom vježbanja ubrza metabolizam i pojača apetit pa unesu više kalorija nego što kroz trening potroše.


Da bi imali održive i trajne rezultate što se tiče kontrole težine, ključno je da naučite pravilno jesti. Bitno je početi dan sa hranjivim, niskokaloričnim doručkom, ubaciti dva međuobroka koja ubrzavaju metabolizam i sprečavaju prejedanje kod glavnih obroka