Elen Lukež

Oct 19, 20202 min

Planiranje obroka za zauzete mame (1.dio)

Kroz dan imamo toliko obveza pa zadnje na što mislimo je kako jedemo. Često preskočimo doručak ili uzmemo nešto u pokretu.

Planiranje i dobra organizacija nam uvelike može pomoći da jedemo zdravije i trošimo manje novaca na namirnice.
 
Kako krenuti?


 
1. Napravi si tjedni raspored. Napravi si popis jela za sljedećih nekoliko dana i super način za uštedu vremena je skuhati veću količinu riže s piletinom ili variva sa slanutkom koje može biti i za više dana. Možeš si pripremiti tjesteninu pa jedan dan pojesti sa salsom od rajčice, a sljedeći i dan iskombinirati kao fritaju s jajima.


 
2. Kupuj pametno. Pogledaj si nove kataloge i vidi na čemu možeš uštedjeti, napiši popis za kupovinu i pokušaj ga se što više držati. Fokusiraj se na cjelovitu i nezapakiranu hranu te izbjegavaj redove sa slatkišima i grickalicama.


 
3. Imaj svoju zalihu u smočnici. Drži si neke zanimljive začine poput kurkume ili bosiljka za inovativne recepte i pune okuse, ako nikad nisi probala rižu s kurkumom sad je pravo vrijeme :)


 
4. Ukloni svu brzu hranu iz kuhinje. Napravi mjesta za zdravije namirnice poput svježeg voća i povrća. Ukloni namirnice koje su bogate šećerima, solima i praznim kalorijama. Kekse i čokloade koje su za djecu, dobro ih pospremi da ne dođeš u napast.


 
5. Ne oklijevaj pitati za potporu. Tvoja obitelj i prijatelji i bi trebali uvažavati tvoju potrebu za boljim osjećajem i zdravljem. Lakše i zanimljivije je kuhati zajedno, tako da i mala dječica mogu sudjelovati u procesu kuhanja npr iskidati zelenu salatu.


 
6. Budi fleksibilna i ne budi stroga prema sebi. Nemoj očekivati da će sve uvijek biti savršeno, ali trudi se koliko možeš da imaš redovite obroke i da piješ puno vode.


 
Ubrzo ti donosimo nastavak! :)

    556
    1